Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Testamentti

Testamentilla voi lain asettamissa rajoissa määrätä siitä omaisuudesta, jonka kuolinhetkellään omistaa ja miten tämän omaisuutensa haluaa jakautuvan oman kuolemansa jälkeen. Testamentti koskee siis sitä omaisuutta, joka testamentin tekijällä on kuolinhetkellä ja on siten tekijänsä viimeinen tahto oman omaisuutensa osalta. Jos haluaa varmistaa omaisuutensa jakautumisesta kuolemansa jälkeen, kannattaa laatia testamentti. Testamentin sisällön osalta testamentin sanamuodolla on tärkeä merkitys.

Aviopuolisoiden testamenttausvallan laajuteen vaikuttaa puolisoiden mahdollinen avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus vaikuttaa merkittävästi siihen, miten puolisot voivat määrätä omaisuudestaan testamentilla. Myös rintaperillisten lakiosaoikeus vaikuttaa testamenttausvallan laajuuteen.

Testamentin avulla on mahdollista ennakoida tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuvia tilanteita, määrittämällä kenelle omaisuus menee siinä tilanteessa, jos testamentin ensisaaja kuolee ennen testamentin tekijää. Testamentin sanamuodossa kannattaa olla tarkka. Liian monimutkaiset testamentit saattavat johtaa tulkinnanvaraisuuteen ja siten perimysriitoihin. Samaten liian yleisesti muotoilllut sanamuodot voivat johtaa tulkinnanvaraisuuteen.

 

Esimerkkejä, jolloin kannattaa harkita testamenttia

  • testamentintekijällä ei ole rintaperillisiä
  • perintö halutaan siirtää seuraavalle sukupolvelle kokonaan tai osittain
  • rintaperillinen on lapseton ja halutaan estää omaisuuden siirtyminen pois sukuhaaralta
  • kyseessä on uusioperhe, jossa aviopuolison ja omien rintaperillisten asema halutaan varmistaa
  • avopuolison asema halutaan varmistaa
  • testamenttia käytetään verosuunnittelun apuvälineenä

Yhteenvetona edellä esitetystä voi todeta, että harkitulla ja hyvin tehdyllä testamentilla voi turvata omaisuutensa jakautumisen, voi vaikuttaa perintöverojen määrään ja ehkäistä mahdollisia perintöriitoja.

 

Jos kiinnostuit testamenttipalvelustamme, ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella. Otamme yhteyttä sinuun viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Fields marked with * are required.

Evästeet - Cookies                         Copyright ©2012–2020 Perunkirjoituspalvelu Saila Tikanoja Oy                                       Rekisteriseloste